Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ

Το χωριό Μαργαρίτες απέχει από το Ρέθυμνο 27 χλμ ανατολικά. Βρίσκεται κοντά στην αρχαία Ελεύθερνα και παλιότερα αναφέρονταν με το όνομα "Μαγαρίτες". Πιθανόν το όνομα του χωριού να έχει σχέση με τη βυζαντινή λέξη "μαγαρικόν". (Οι βυζαντινοί έλεγαν "μαγαρικά" τα αντικείμενα από πηλό, τα πήλινα σταμνιά, κύπελλα, πιάτο κλπ. Τους παλιούς αγγειοπλάστες των "μαγαρικών" αγγείων ίσως τους έλεγαν "μαγαρικούς" και απόκτησαν με τα χρόνια το επώνυμο Μαγαρίτες, όπως συμβαίνει με πολλά ονόματα, και πιθανόν αυτοί να ήταν οι πρώτοι οικιστές του χωριού). Οι Μαργαρίτες έχουν παράδοση στην αγγειοπλαστική (όπως και το Θραψανό), μάλιστα οι κάτοικοι του χωριού εξακολουθούν ακόμα να κατασκευάζουν πήλινα αγγεία, απομιμήσεις αρχαίων μινωικών αγγείων. Από το χωριό αυτό κατάγονταν μια ιστορική φυσιογνωμία, ο ηγούμενος του Αρκαδίου Γαβριήλ Μαρινάκης. Στα χρόνια της βενετοκρατίας οι Μαργαρίτες είχαν πολλά μέγαρα βενετών αρχόντων, με ωραία θυρώματα, που σήμερα είναι ερειπωμένα. Στις Μαργαρίτες μπορείτε να δείτε τις παλιές εκκλησίες του Αγ. Ιωάννου, του Αγ. Γεωργίου και της Παναγίας της Περδικιώτισσας.















ΙΔΙΟΡΥΘΜΟ ΠΕΤΡΩΜΑ ΚΑΙ ΧΩΜΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΤΑ ΑΓΓΕΙΑ ΑΠΟ ΠΑΛΑΙΟΤΑΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ.










ΕΙΣΟΔΟΣ ΠΑΛΙΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ




























ΕΝΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ Ο ΠΑΠΠΑΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ.









ΑΥΛΗ ΓΙΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΡΩΜΕΝΟ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΕ ΔΡΟΣΕΡΑ ΣΥΚΑ,


































































Οι Μαργαρίτες είναι ένα μικρό χωριό γνωστό για την παραγωγή του σε αγγεία. Τα πιθάρια είναι χειροποίητα, κατασκευάζονται με χρήση τεχνικών που δεν άλλαξαν εδώ και χιλιάδες χρόνια και πωλούνται από αρκετά μαγαζιά στο χωριό. Στο χωριό υπάρχουν αρκετά μνημεία παλαιότερων εποχών. Περπατώντας στις Μαργαρίτες θα δείτε διακοσμημένες πόρτες και τοίχους που χρονολογούνται από τη Βενετοκρατία. Αυτά τα δείγματα σε συνδυασμό με τα στενά σοκάκια, δίνουν μια πιστή εικόνα της παραδοσιακής Κρητικής Αρχιτεκτονικής
































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share