Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008

ΡΕΘΥΜΝΑΚΙ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟ

Ρέθυμνο


Καταδικασμένο αιώνια να παίζει τον ρόλο της ουδέτερης ζώνης, στον ανταγωνισμό Χανίων-Ηρακλείου, ο νομός Ρεθύμνης, αποτελεί το ποιό ορεινό, Νομό της Κρήτης. Ευτυχώς όμως, ο Ξένιος Ζευς, το προίκισε με τη μεγαλύτερη αμμουδιά του νησιού στο Βορρά και με παραλίες κοσμήματα στο Νότο.
Η πόλη μετά 1210μ.χ. ανεβαίνει πολιτισμικά με την είσοδο των Βενετών.Υπήρχε μεγάλη διακίνηση εμπορευμάτων και μεταξύ των άλλων η εξαγωγή του περίφημου κρασιού μαλβαζία. Μετά από την άτυχη συνομωσία που έμεινε στη ιστορία ως η συνομωσία του Βλαστού, οΜπαρμπαρόσα 1538μ.χ., επιχειρεί να καταλάβει το νησί χωρίς επιτυχεία, όμως. Αυτό που δεν κατάφερε ο μεγαλύτερος πειρατής της εποχής, το κατάφερε ο Αλγερίνος Ολούτζ Αλή. Το 1646 ο Χουσεϊν πασάς πιάνει στον ύπνο τους Βενετούς και ο διοικητής της πρόσφατα οικοδομημένης Φορτέτσας, Μινότο διαπραγματεύεται την παράδωση της πόλης. Το 1897 καταλαμβάνουν οι Ρώσοι το Νησί και παραμένουν μέχρι το 1909. Τελικά το 1913 η Κρήτη και φυσικά ο Νομός Ρεθύμνου ενώνονται με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Οι Ρεθυμνιώτες θεωρούν τους εαυτούς τους απόγονους ανθρώπων των τεχνών και των γραμμάτων. Και όχι άδικα, αφού εδώ γεννήθηκαν ο Πρεβελάκης, ο Χορατατζής και ο κορυφαίος μουσικός ο Μουντάκης, Φυσικά μην ξεχνάμε και τον μεγάλο Ξυλούρη από τα Ανώγια Μυλοποτάμου.

Σχεδόν όλα τα δημόσια κτίρια, αλλά και αρκετές από τις ιδιωτικές κατοικίες, κτίστηκαν από πωρόλιθο που προήλθε από το χωριό Αλφά 22 χιλ. απο την πόλη.Τα περισσότερα σπίτια της παλιάς πόλης διατηρούν ακόμα τις Βενετσιάνικες προσόψεις τους. Αλλες καλοσυντηρημένες και άλλες αγημένες στο έλεος ης φθοράς, σίγουρα θα αποσπάσουν την προσοχή σας. Στο Ρέθυμνο η υγρασία είναι πολύ μεγάλη γι'αυτό ότι και να σκάψεις στα τρία μέτρα θα πέσεις σε γλυκό νερό υπόγειου ποταμού. Τέλος εάν πιστεύετε στις θεραπευρικές ιδιότητες των βοτάνων, δεν έχετε παρά να επισκευτείτε το βοτανοπωλείο του Παναγλιώτη Κοντογιάννη.

Μουσεία:
Αρχαιολογικό μουσείο: στην παλία πόλη, απένατι από την Φορτέζα. Διαθέτει στη συλλογή του ευρήματα από τους νεολιθικούς μέχρι και τους ρωμαικούς χρόνους.
Ιστορικό-Λαογραφικό μουσείο: ένας μεγάλος χώρος που θα θαυμάσετε αντικείμενα υφαντικής τέχνης, ανδρικές και γυναικείες φορεσιές, παραδοσιακά εργαλεία καλλιέργειας και συγκομιδής καρπών, μουσικά όργανα και προϊόντα κεραμικής.
Μουσείο ενάλιας ζωής: θα δείτε μαλάκια, σφουγγάρια, παράξενα ψάρια, και γενικά ότι έχει σχέση με τους κατοίκους της θάλλασας.
Πικακοθήκη Κανακάκι: μία αντιπροσοπευτική συλλογή από έργα Ελλήνων ζωγράφων και έργα του Ρεθυμνιώτη καλλιτέχνη Λ.Κανακάκι.

4 σχόλια:

LIA είπε...

Καλησπέρα, Ελευθερία μου!

Πόσο πολύ αγαπάς το Ρέθυμνο!Και με το δίκιο σου βέβαια , έχει απίθανες ομορφιές και σπουδαία ιστορία.
Μακάρι κάποτε να πιούμε μαζί το καφεδάκι μας, στην όμορφη παραλία του.
Πολλά φιλιά

Ανώνυμος είπε...

Αυτο θα ηταν οτι καλυτερο να βρεθουμε ,μεσω διαδυκτιου εχω κανει ενδιαφερουσες γνωριμιες, να και ενα καλο οταν το χειριζεσαι καλα.Φιλακια

Ανώνυμος είπε...

Παιχνιδια της τεχνολογιας λια μου ενα κουμπι λαθος και βγηκα ανωνυμη ελευθερια

Ανώνυμος είπε...

pali ta idia

Share