Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2008

παραλιες της κρητης

Παραλίες για φυσιολάτρες στην ΚρήτηΑς μιλήσουμε τώρα και για τις λιγότερο γνωστές παραλίες, αυτές που θα απαιτήσουν κάποια προσπάθεια για να τις προσεγγίσετε, είτε οδήγημα σε κάποιο στενό, γεμάτο στροφές δρόμο (ή χωματόδρομο), είτε κάποια μικρή πεζοπορία. Εξάλλου αυτή η δυσκολία στην πρόσβαση είναι που τις έχει προφυλάξει από την "ανάπτυξη". Σε πολλές από αυτές έχετε τη δυνατότητα να επιδοθείτε στην απόλαυση του γυμνισμού, αν σας ενδιαφέρει.
Γενικά στην Κρήτη δεν υπάρχουν επίσημες παραλίες γυμνιστών, αλλά σε πολλές απομονωμένες παραλίες θα δείτε αρκετούς γυμνιστές, ξένους και έλληνες, να απολαμβάνουν το μπάνιο τους χωρίς μαγιό. Παραλίες για γυμνισμό στην Κρήτη θα βρείτε αρκετές στις νότιες παραλίες, αλλά υπάρχουν μερικές και στα βόρεια.
Παραλίες για γυμνισμό στην βόρεια ακτή της Κρήτης είναι τα Λιμανάκια, δυτικά από την Χερσόνησο, μετά το ξενοδοχείο Κρέτα Μάρις. Η παραλία είναι μικρή και γεμίζει με ελάχιστα άτομα.
Στα ανατολικά παράλια της Κρήτης υπάρχουν θαυμάσιες παραλίες αλλά καμιά δεν θεωρείται κατάλληλη για γυμνισμό. Αν όμως εντοπίσετε κάποιο απομονωμένο και ήσυχο κολπάκι, τότε εσείς θα αποφασίσετε αν είναι ασφαλές να απολαύσετε το μπάνιο σας χωρίς μαγιό.
Απέναντι από την Ιεράπετρα υπάρχει το νησάκι Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι. Χρυσές αμμουδιές, γαλαζοπράσινα νερά και δάση από κέδρους. Ο πρώην παράδεισος των κατασκηνωτών. Από το καλοκαίρι του 2001 η κατασκήνωση δεν επιτρέπεται πια. Υπάρχουν 2 ταβέρνες και πηγαίνετε εκεί με καραβάκι από την Ιεράπετρα.
Μια θαυμάσια παραλία, τελείως έρημη υπάρχει ανάμεσα στη Μονή Κουδουμά και τον οικισμό του Αγιου Ιωάννη. Μπορείτε να φτάσετε εκεί από το χωριό Καπετανιανά από ένα δρόμο με πολλές στροφές, που σταματάει στον Αγιο Ιωάννη. Από εκεί θα συνεχίσετε με τα πόδια.
η παραλία της Ψιλής Αμμου. Είτε κατεβαίνετε τον χωματόδρομο από τον Κρότο μέχρι το σημείο που θα δείτε από κάτω σας το φαράγγι του Τράχουλα (ή Ψιλής Αμμου), είτε φθάνετε στο ίδιο σημείο από το Λέντα ακολουθώντας το χωματόδρομο προς την Λούτρα. Προσπερνάτε την ταβέρνα της Λούτρας (όπου ενοικιάζονται και δωμάτια, αν θέλετε να μείνετε) και συνεχίζετε στον ανηφορικό χωματόδρομο, μέχρι την αρχή του φαραγγιού. Η κατάβαση γίνεται με τα πόδια, διαρκεί 20 λεπτά και σας οδηγεί σε μια καταπληκτική παραλία, ημικυκλική, που περιορίζεται ολόγυρα από πανύψηλα βράχια με πολλές σπηλιές. Τα βράχια της παραλίας προσφέρονται για μικρές, αναρριχητικές διαδρομές. Στην παραλία δεν υπάρχει τίποτα, γι αυτό καλό είναι να κρατάτε κάτι για φαγητό και πολύ νερό, μια και ο ήλιος της νότιας Κρήτης είναι καυτός ενώ δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου σκιά.
η παραλία του Δισκού ή Δυτικό , δυτικά από τον Λέντα. Υπάρχουν λίγα δωμάτια (πολύ περισσότερα θα βρείτε στο Λέντα), μερικές ταβέρνες και ένα μπαράκι. Εκτός από την μεγάλη, κεντρική παραλία υπάρχουν κάποια καταπληκτικά κολπάκια. Θα τα εντοπίσετε εξερευνώντας τους χωματόδρομους στην περιοχή.
η παραλία στο Αγιοφάραγγο , όμορφο φαράγγι που τελευταία άρχισε να γίνεται πολυσύχναστο λόγω εκδρομών που γίνονται εκεί με καραβάκια.
η Κόκκινη Αμμος (30 λεπτά με τα πόδια μέσα απότα Μάταλα) και η εκπληκτική παραλία του Κομού. Στον Κομό υπάρχει κάποιο τμήμα της παραλίας με ομπρέλες, υπάρχει όμως και ένα μεγαλύτερο τμήμα προς τα βόρεια με πολύ λιγότερο κόσμο. Είναι το τμήμα που προτιμούν οι γυμνιστές, αν και σιγά σιγά η δυνατότητα για γυμνισμό όλο και περιορίζεται. Η παραλία του Κομού (όπως και όλος ο κόλπος της Μεσαράς) είναι σημείο ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα-Καρέττα. Κάποια σημεία περιφραγμένα με σύρμα, που θα δείτε στην παραλία, είναι θέσεις με αυγά της χελώνας.
Ακριβώς πριν τον Αγιο Παύλο Ρεθύμνου, στρίβετε δεξιά και προχωράτε για λίγο στο χωματόδρομο μέχρι το τέρμα του. Εδώ θα βρεθείτε στην κορυφή ενός μεγάλου αμμόλοφου (όσο απόλαυση είναι η κατάβαση του τόσο μαρτύριο είναι η ανάβαση στη ζέστη του καλοκαιριού). Από κάτω σας εκτείνεται μια υπέροχη, "παρθένα" παραλία, από τις πιο όμορφες στην Κρήτη. Πρόβλημα είναι τα δυνατά μελτέμια. Τελευταία τοποθετήθηκαν λίγες ομπρέλες.
η παραλία Λίγκρες σε σημεία μακριά από τον κόσμο. Εκτεταμένη αμμουδιά με πολύ λίγο κόσμο. Υπάρχει μια ταβέρνα με πολύ λίγα δωμάτια. Εδώ φθάνετε από τον δρόμο που περνά από τα χωριά Κεραμές και Αγαλιανός.
τα μικρά κολπάκια ανάμεσα στο Δαμνόνι και το Σφηνάρι. Αφήστε το αυτοκίνητο στο Δαμνόνι και προχωρήστε με τα πόδια. Ο πρώτος κολπίσκος είναι καθιερωμένη παραλία για γυμνιστές.
η παραλία μετά το Ροδάκινο. Από την τελευταία παραλία με την ταβέρνα προχωράτε σε ένα χωματόδρομο ή πηγαίνετε με τα πόδια ανεβαίνοντας τον λοφίσκο που βλέπετε μπροστά σας. Από πίσω σας περιμένει μια εκτεταμένη κι ερημική παραλία. Βέβαια, η εικόνα αλλάζει τα Σαββατοκύριακα όπου μπορεί να υπάρχει αρκετός κόσμος.
Η παραλία της Ορθής Αμμου, 1 χμ ανατολικά από το Φραγκοκάστελο. Από τις ομορφότερες παραλίες στην Κρήτη.
Η παραλία Γλυκά Νερά στο Λουτρό. Είτε παίρνετε το πρωινό καϊκι από το Λουτρό είτε πεζοπορείτε στο ομαλό μονοπάτι επί 1 ώρα περίπου. Οπως κι αν πάτε η αίσθηση που δημιουργεί η απομονωμένη παραλία με τα πρασινογάλαζα νερά και τον τρομερό γκρεμό που ορθώνεται πάνω της είναι μοναδική. Αν διψάσετε σκάψτε λίγο στην άμμο, παγωμένο γλυκό νερό από τα Λευκά Ορη θα αρχίσει να αναβλύζει. Δυστυχώς το ίδιο συμβαίνει και μέσα στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να είναι από τις πιο κρύες θάλασσες στην Κρήτη.
Η παραλία του Αγιου Παύλου Χανίων , ανατολικά από την Αγία Ρουμέλη. Αχανής παραλία με το πολύ παλιό εκκλησάκι του Αγιου Παύλου κι ένα υπέροχο πευκοδάσος από πάνω της. Τώρα τελευταία έχει κτιστεί κάποια ταβέρνα. Φυσικά για να επισκεφτείτε την παραλία αυτή προϋποθέτει ότι έχετε διασχίσει το Φαράγγι της Σαμαριάς και αποφασίσατε να διανυκτερεύσετε στην Αγία Ρουμέλη.
η παραλία της Σούγιας
κάποτε στην Παλαιόχωρα υπήρχαν πολλές ερημικές παραλίες. Σήμερα αυτό είναι απίθανο, ειδικά τον Αύγουστο. Σημείο πολύ ήρεμο είναι το Γραμμένο, δυτικά από την Παλαιόχωρα. Προχωρήστε με τα πόδια προς το κεδροδάσος και τα καταπληκτικά κολπάκια που κρύβονται εκεί.
Επίσημη παραλία για γυμνιστές στην Παλαιόχωρα είναι ένα μικρό κομμάτι της μεγάλης δυτικής παραλίας της. Προχωρήστε στην παραλία μέχρι να φτάσετε στο κομμάτι των γυμνιστών.
Νότια από το Ελαφονήσι υπάρχει μια πανέμορφη παραλία, γνωστή σαν Κεδροδάσος. Η πρόσβαση είναι με αυτοκίνητο για 3 περίπου χιλιόμετρα σε κακό χωματόδρομο και μετά, όταν συναντήσετε το αλώνι με τους σωρούς σκουπιδιών, κατηφορίζετε με τα πόδια. Σκιά υπάρχει στους γύρω κέδρους αλλά νερό να κρατάτε μαζί σας απαραίτητα.
η παραλία στα Φαλάσσαρνα είναι τόσο μεγάλη, που όλο και κάποιο ήσυχο σημείο θα βρείτε, αν και γίνεται όλο και πιο αμφίβολο, ανάλογα με την εποχή και τη μέρα. Υπάρχει υποδομή για διανυκτέρευση και το καταπληκτικότερο ηλιοβασίλεμα στην Κρήτη.
η λιμνοθάλασσα του Μπάλου στο ακρωτήρι της Γραμβούσας. Κάποιο ταξιδιωτικό περιοδικό παλιότερα την είχε χαρακτηρίσει σαν την καλύτερη παραλία στην Ελλάδα. Οι συνθήκες είναι κι εδώ αμφίβολες.
καταπληκτικές παραλίες υπάρχουν στο ακριτικό νησί της Γαύδου.
Αν ανακαλύψετε κάποια άλλη, ελπίζω να θυμηθείτε να ενημερώσετε κι εμάς

1 σχόλιο:

LIA είπε...

Καλησπέρα,Ελευθερία

Πολύ χρήσιμη η άναρτησή σου αυτή, σε όσους αγαπούν την Κρήτη και τις παραλίες της.Ήθελα να σου πω,ότι το Κουφονήσι,ένα ακατοίκητο νησάκι απέναντι περίπου από το Μακρυγιαλό, έχει παραλίες μαγευτικές.Έχει κάνει ανασκαφές, ο αρχαιολόγος, Νίκος Παπαδάκης, με σπουδαίες ανακαλύψεις, μεταξύ των οποίων και αρχαίο θέατρο 1.000 θέσεων, το μοναδικό στην Ευρώπη, δίπλα σε μια πανέμορφη παραλία.Το καλοκαίρι φεύγει καραβάκι από το Μακρυγιαλό, για ημερήσιες εκδρομές.
Σε φιλώ

Share