Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

το δακτυλιδι του Μινωα

ΤΟ "ΔΑΚΤΥΛΙΔΙ ΤΟΥ ΜΙΝΩΑ" ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Η ιστορία του δακτυλιδιού που αποκαλείται «δακτυλίδι του Μίνωα» ξεκίνησε στα 1928 όταν ένα μικρό αγόρι το ανακάλυψε στην Kνωσό. Ο πατέρας του, ένας φτωχός χωρικός από την περιοχή, το έδωσε στον πολυπράγμονα ιερέα του χωριού, πάτερ Πολάκη, ο οποίος πήγε στον Άρθουρ Έβανς , με σκοπό να το πουλήσει. Όμως ο Έβανς αρνήθηκε να το αγοράσει με το αιτιολογικό ότι ο ιερέας ζητούσε πολλά χρήματα. Έφτιαξε όμως δύο αντίγραφα από χρυσό και ήλεκτρο που σήμερα βρίσκονται στο μουσείο Ασμόλιαν της Oξφόρδης.
O παπά-Πολάκης, λίγα χρόνια αργότερα, στα 1933 ή 1934 στράφηκε προς το Mουσείο Hρακλείου, την εποχή που υπηρετούσαν εκεί οι διαπρεπείς αρχαιολόγοι Nικόλαος Πλάτωνας και Σπυρίδωνας Mαρινάτος. O πρώτος το θεώρησε γνήσιο και πρότεινε να το κρατήσουν, ενώ ο Mαρινάτος το απέρριψε ως κίβδηλο. Λόγω της διαφωνίας αυτής, το δακτυλίδι επιστράφηκε στον ιερέα, όμως ο Πλάτωνας κράτησε ένα αντίγραφο σε πλαστελίνη, το οποίο βρέθηκε στο προσωπικό του αρχείο.
Aρκετά χρόνια αργότερα, όταν ο N. Πλάτωνας ενδιαφέρθηκε ξανά για το δακτυλίδι, ο ιερέας είπε ότι το είχε δώσει στη σύζυγο του για να το φυλάξει και εκείνη το έχασε!Aπό τότε χάθηκαν τα ίχνη του και οι μόνες πληροφορίες που έγιναν γνωστές αφορούσαν τα αντίγραφα που είχαν γίνει και τις μελέτες που έκαναν για αυτά αρκετοί αρχαιολόγοι.Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν δημοσιευτεί, οι ερευνητές του μινωικού πολιτισμού εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι επρόκειτο για βασιλικό δακτυλίδι λόγω του μεγέθους, του πλούτου των παραστάσεων και του γεγονότος ότι βρέθηκε κοντά σε βασιλικό τάφο.
Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό χρυσό κόσμημα με σφραγίδα που φέρει παραστάσεις δεντρολατρείας. H θεά κατεβαίνει από τον ουρανό, κάθεται στη γη και κωπηλατεί σε ένα μικρό καράβι, συνθέτοντας έτσι μια συμβολική παράσταση με τον ουρανό, τη γη και τη θάλασσα. Το δακτυλίδι περιγράφει με λεπτομέρειες ο Έβανς στο βιβλίο του «Palace of Minos» καθώς και ο Nικόλαος Πλάτωνας αναφερόμενος στη Mινωική Θαλασσοκρατορία.
Η ιστορία τελειώνει σήμερα με κάποιον κληρονόμο του παπά-Πολάκη να παραδίδει το δακτυλίδι, μια ομάδα ειδικευμένων επιστημόνων να το εξετάζει ενδελεχώς και να αποφαίνεται για τη γνησιότητα του, με το πόρισμα να εγκρίνεται από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και εν τέλει με τον Υπουργό Πολιτισμού να το παραδίδει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, όπου θα παραμείνει πλέον μόνιμα.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΝΤΟΥΦΑΡΗΣ
Όλη η ιστορία και ανταπόκριση από την τελετή παράδοσης στο τεύχος 66 των ΣΤΙΓΜΩΝ
Κείμενο και φωτογραφίες από αυτή την σελίδα μπορούν να αναπαραχθούν ελεύθερα μόνον εάν αναφέρεται η πηγή ως: "από τις ΣΤΙΓΜΕΣ, το Κρητικό περιοδικό" με σύνδεση στο http://stigmes.gr/

2 σχόλια:

LIA είπε...

Καλησπέρα, Ελευθερία
Πολύ χάρηκα για το κείμενο που διάβασα πιο πάνω.Μακάρι, όλοι οι χαμένοι θησαυροί της πατρίδας μας, να βρεθούν και να πάνε στη θέση που πρέπει, για να τις θαυμάζουν όλοι.Το Νικόλαο Πλάτωνα τον γνώριζα από κοντά, καθώς και τα παιδιά του, Μαρία και Λευτέρη, αρχαιολόγοι και οι δυο.Ο Λευτέρης, συνεχίζει τις ανασκαφές του πατέρα του, στην Κάτω Ζάκρο.
Θα σου στείλω αύριο e-mail
Καλό σου βράδυ

Unknown είπε...

Lia μου γεια σου θα περιμενω νεα σου με μεγαλη χαρα ,αυτη την εποχη εχω στερεψει απο ιδεες,παντοτε φευγοντας απο ρεθυμνο εχω ενα κενο στη σκεψη,στα συναισθηματα,ψυχολογια,δεν μπορω να σκεφθω τιποτα και ετσι οταν βρισκω μια αναφορα που ειναι για κρητη την αναρτω,μπουκια μασημενη δηλαδη.Θα μου παρει λιγο καιρο να ανακαμψω.Η αθηνα με πνιγει με την μοναξια που κουβαλα αυτη η πολη.Φιλια ελευθερια.

Share