Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ


Σε μικρη αποσταση περιπου μιση ωρα απο το κεντρο της ΑΘΗΝΑΣ βρισκεται ο αρχαιολογικος χωρος της ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ,ενας χωρος ονομαστος στην αρχαιοτητα αφιερωμενος στη ΘΕΑ ΔΗΜΗΤΡΑ και στα ΕΛΕΥΣΙΝΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ.ΜΙΑ ομορφη βολτα με ηλιο στο χωρο ειναι μια ωραια διεξοδος.Ο χωρος που ειναι το ιερο ειναι ενας θαυμασιος λοφος με θεα την σαλαμινα και το κολπο της ελευσινας.




ΙΕΡΗ ΑΥΛΗ-ΧΩΡΟΣ ΣΥΝΓΚΕΝΤΩΣΗΣ ΠΙΣΤΩΝ-ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΙΕΡΑΣ ΟΔΟΥ

ΤΕΛΣΤΗΡΙΟ -ΟΡΘΟΓΩΝΙΟ ΚΤΗΡΙΟ ΜΕ 6 ΕΞΟΔΟΥΣ-ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΕΛΕΥΣΙΝΙΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ









ΠΛΟΥΤΩΝΙΟΝ -ΙΕΡΟΣ ΠΕΡΙΒΟΛΟΣ ΟΠΟΥΕΙΧΕ ΦΑΝΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΠΛΟΥΤΩΝ ΘΕΟΣ ΤΟΥ ΑΔΗ----ΓΙΝΟΤΑΝ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ













ΚΑΛΛΙΧΟΡΟΝ ΦΡΕΑΡ -ΕΤΕΛΟΥΝΤΟ ΟΙ ΧΟΡΟΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ







ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ Η ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΛΠΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ.





Τα σημαντικότερα Μνημεία του Αρχαιολογικού Χώρου της Ελευσίνας είναι:

Η Ιερά Αυλή. Χώρος συγκέντρωσης των πιστών, κατάληξη της Ιεράς οδού, όπου υπήρχε Εσχάρα με βωμούς για θυσίες στις θεές (8ος αιώνας π.Χ. - 2ος αιώνας μ.Χ.) καθώς και ναός της Προπυλαίας Αρτέμιδος του 2ου αιώνα μ.Χ.

Τα Μεγάλα Προπύλαια. Δωρικό Πρόπυλο, αντίγραφο των Μνησικλείων Προπυλαίων της Ακρόπολης των Αθηνών (β' μισό 2ου αιώνα μ.Χ.).

Τα Μικρά Προπύλαια. Εσωτερικό Ιωνικό Πρόπυλο, αφιερωμένο στη θεά, από τον Αππιο Κλαύδιο Πούλχερ (54 π.Χ).

Το Τελεστήριο. Μεγάλη τετράγωνη αίθουσα με έξι εισόδους, δύο σε κάθε πλευρά και οκτώ βαθμίδες για τους μύστες στις τέσσερις πλευρές (σήμερα μόνο τα θεμέλια). Στο κέντρο υπήρχε το ανάκτορο, το άδυτο της Ελευσινιακής λατρείας, όπου έμπαινε μόνο ο Ιεροφάντης για την τέλεση των μυστικών ιερουργιών (5ος αιώνα π.Χ. - 2ος αιώνα μ.Χ.).

Οι Θριαμβικές Αψίδες.
Αποτελούν ρωμαϊκά αντίγραφα της αψίδας του Αδριανού των Αθηνών. Κτίσθηκαν μετά το 129 μ.Χ.

Το Καλλίχορον Φρέαρ.
Σύμφωνα με τον Ομηρικό Υμνο, εδώ κάθησε η Δήμητρα, όταν ήρθε στην Ελευσίνα. Εδώ τελούνταν και οι χοροί των γυναικών της Ελευσίνας, που αποτελούσαν μέρος των ιεροτελεστιών προς τιμή της θεάς Δήμητρας (α' μισό 5ου αιώνα π.Χ.).

Το Πλουτώνειο. Ιερός Περίβολος με σπηλιά απ' όπου, σύμφωνα με την παράδοση, είχε φανεί ο Πλούτων, θεός του Αδη. Εδώ γινόταν αναπαράσταση της ετήσιας επιστροφής της Περσεφόνης στη γη (β' μισό 6ου αιώνα π.Χ. - 4ος αιώνας π.Χ.).

Το Μυκηναϊκό Μέγαρο. Ναός σε σχήμα ορθογωνίου παραλληλογράμμου, με δύο κίονες κατά μήκος του κύριου άξονα.

2 σχόλια:

Δέσποινα είπε...

Εξαιρετικό το φωτορεπορτάζ!
Πρέπει να τον επισκεφτούμε αυτόν τον τόπο!

Unknown είπε...

Ναι Δεσποινα ειναι πολυ ευκολο, πηγα μια κυριακη πρωϊ με ηλιο και χαρηκα τη βολτα μεσα στο χωρο.Να πας αξιζει.Φιλακια

Share