Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2008

ΚΡΗΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΩΛΙΟΥΔΗΣ

“ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙ Η
ΚΡΗΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ,
ΑΣ ΠΕΘΑΝΕΙ
ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ…”
Ρεθυμνιώτης στη καταγωγή ο Γιώργος Μανωλιούδης, Μυλοποταμίτης μάλιστα, δεν διστάζει να παραδεχτεί ότι στα Χανιά γεννήθηκε η γνήσια Κρητική μουσική και στα Σφακιά γεννήθηκαν τα ριζίτικα. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει όμως την παράδοση του Ρεθύμνου με τον Ξυλούρη που έκανε όλη την Ελλάδα να αγαπήσει τα ριζίτικα, τον Σκορδαλό, το Μουντάκη… Κανείς ασφαλώς…
Και για το Γιώργο Μανωλιούδη, που ετοιμάζει την στροφή του στο έντεχνο ποιοτικό τραγούδι με το καινούριο CD όπου τραγουδά για τη Κρήτη αλλά όχι αποκλειστικά σε κρητικά “πατήματα”, το Ρέθυμνο ξεχωρίζει σαν η πιο πνευματική πόλη. Από την άλλη όμως η Κρήτη είναι πάντα ενιαία και αδιαίρετη στην ψυχή του..
Δεν δείχνει καμία διάθεση να κάνει τον κριτή και τον επικριτή, τουλάχιστον αυτή την εντύπωση μου έδωσε και δεν θεωρώ τον εαυτό μου από εκείνους που άλλα τους λένε κι άλλα καταλαβαίνουν… Επισημαίνει απλώς με παράπονο και πικρία πως “..υπάρχουν σήμερα άνθρωποι που ανεβαίνουν προς τα πάνω με μηδέν προσόντα. Μηδέν φωνή, μηδέν δεξιοτεχνία στο όργανο, μηδέν στο ένα, μηδέν στο άλλο κι όμως με πολλούς και άσχετος τρόπους, ας πούμε με σλόγκαν, προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις, χωρίς να σκοτίζονται αν είναι επίπλαστες και επικίνδυνες…”
Αγοράστε δίσκους του Γιώργου Μανωλιούδη online από το CRETA SHOP

Κοντεύει χάραμα
Τση νύκτας ο τραγουδιστής
Γ. Μανωλιούδης - Παντελής Μανουκαράκης: Βόρεια του Νότου
Γ. Μανωλιούδης - Γιώργος Χαλκιαδάκης: Εδώ θα μείνεις
Γ. Μανωλιούδης - Γιώργος Χαλκιαδάκης: Ας πούμε
Στέλιος Σταματογιαννάκης Στ' ανέμου την οργή (Γεράσιμος Σταματογιαννάκης, Νίκος Μανιάς, Μανόλης Κακλής, Γιώργος Μανωλιούδης, Γιώργος Παπαδάκης)

Κείμενο και φωτογραφίες από αυτή την σελίδα μπορούν να αναπαραχθούν ελεύθερα μόνον εάν αναφέρεται η πηγή ως: "από τις ΣΤΙΓΜΕΣ, το Κρητικό περιοδικό" με σύνδεση στο http://stigmes.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share